Adviesvanger Mart

Mart pasfotoIk ben Mart, zit in de vijfde klas van het vwo en al sinds 2015 mag ik mijzelf adviesvanger noemen. Ik heb al verschillende sessies gedaan en het leukste vind ik het enthousiasme van de jongeren. Het blijft leuk om samen met de groep vernieuwende en uitvoerbare ideeën te bedenken!

Als adviesvanger zoek ik samen met groepen jongeren antwoorden op vragen zoals: “Hoe worden jongeren die te maken hebben met de pleegzorg zich bewust van hun rechten?” en “Wat wordt er gemist in het huidige onderwijsaanbod?”.

Ik heb voor verschillende groepen gestaan en daarbij keer op keer gezien dat jongeren in de workshops met vele verrassende ideeën kwamen en er een goede discussie kwam om tot de beste oplossing te komen.

Niet bijna grijs
Als adviesvanger sta ik voor een groep jongeren om samen te brainstormen, met als doel om met de hele groep een advies te geven. Het grote verschil tussen een gewone bijeenkomst en een adviesvanger-sessie is vooral degene voor de groep. Een adviesvanger is niet bijna grijs en minstens twintig jaar ouder dan de gemiddelde jongere, maar is net zo oud als de rest van de groep. Zelf ben ik zestien en zit ik in de vijfde klas van het vwo in Assen.

Ik hoorde het ze bijna denken: Natuurlijk zetten ze niet iemand voor de groep die net zo oud is als wij, toch?

Mooie complimenten
De eerste keer adviesvangen was dan ook echt spannend. Gaat deze groep wel accepteren dat er een jongere voor hen staat? Wat nou als ze geen zin hebben en niet mee willen werken?

Achteraf bleken deze zorgen volledig onnodig, ze waren laaiend enthousiast en gaven aan dat het juist ontzettend verfrissend was om een leeftijdsgenoot voor de groep te hebben. Doordat er nauwelijks leeftijdsverschil was, voelden de jongeren zich meteen op hun gemak waardoor iedereen fanatiek meedeed.

Van de jongeren kreeg ik mooie complimenten. Deze lovende woorden maakten me zelfverzekerder en lieten me beseffen dat ik een unieke rol heb. Ik kan laten zien dat jongeren een doordachte mening hebben en die ook graag willen uiten.

Adviesvanger Mart 1Zelf inspraak
Tijdens mijn sessie in het speciaal onderwijs werd ik net voordat ik wilde beginnen onderbroken door de docent, hij begon armbandjes uit te delen aan de groep en aan mij. Een beetje verbaasd begon ik met de sessie. Het werd een bijzondere, waarin de dankbaarheid van de leerlingen, die het idee hadden dat niet veel mensen geïnteresseerd waren in hun mening, erg naar voren kwam.

Na de sessie vroeg ik de docent waar het armbandje voor was. Hij legde uit dat de tekst die erop stond, namelijk ‘regisseur van je eigen bestaan’, de jongeren eraan herinnerde dat zij zelf met ideeën, initiatieven, oplossingen en lef de wereld een beetje mooier kunnen maken. Dat het belangrijk is dat ze, ondanks dat sommigen hen als ‘anders’ zien, zelf de regie houden in hun leven.

Na die sessie realiseerde ik me hoe belangrijk, maar niet vanzelfsprekend, het is dat jongeren zelf inspraak hebben in de beslissingen die voor hen gemaakt worden.

Kick!
De grootste kick krijg ik als ik achter me naar het bord kijk en al die ideeën zie. Het is erg gaaf om te zien dat er binnen twee uur zoveel goede en uitvoerbare ideeën worden bedacht. Ik merk dat de jongeren het ontzettend leuk vinden om mee te denken en graag hun creatieve, probleemoplossende kant willen laten zien.